Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj
Zaštita osobnih podataka

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kultura

Iz lepeze kulturnih dobara i znamenitosti ovoga kraja, izdvaja se već spominjana Listina slavnog Dragoslava iz 1100., „krsni list“ Dobrinja i Dobrinjskoga. Uz taj su dokument tijesno povezane dvije crkvene građevine: „kapitulska“ (župna) crkva svetog Stjepana u Dobrinju, jedna od najstarijih sakralnih građevina ovoga dijela otoka Krka.

Nekoliko stoljeća kasnije, pred crkvom je izgrađen drvenim trijem, „cergan“, a točna godina njegova gradnje i naručitelj ni danas nisu sa sigurnošću poznati. U ovoj trobrodnoj crkvi izdvaja se oltarna reljefna pala „Krunjenje Djevice Marije“ s početka 16. stoljeća. U Listini se spominje i crkvica svetog Vida u istoimenom selu kod Dobrinja, čija je gradnja završena 1100. godine. Crkvica je putem propadanja krenula u 18. stoljeću, te je svojevremeno služila kao staja. Četrdesetih godina 20. stoljeća obnovljena je i iznova predana bogoslužju. U Dobrinju je nekad bilo čak sedam crkava, a uz glavnu crkvu, sačuvana je crkva svete Trojice (pučki „svetoga Antona“), sa zanimljivom oltarnom slikom, koja prikazuje pakao, čistilište i raj. Ova je crkvica rijetko u funkciji u sakralnom obliku a tijekom ljetnih mjeseci služi kao izložbeni prostor.

Sakralna muzejska zbirka u Dobrinju, otvorena 1981. godine, prava je riznica glagoljaških rukopisa, među kojima se čuva i ovjereni prijepis Listine, te poznato Venezijanovo predoltarje ili „antependij“ iz XIV. stoljeća.  U Sakralnom muzeju možete vidjeti i pravi kuriozitet: procesijske križeve iz XVII. stoljeća, a na njima s jedne strane Mariju a s druge Isusa. Uz privatnu Zbirku „Barbalić“, u Dobrinju je i velika, na tri kata smještena Etnografska zbirka otoka Krka. Građa je tematski podijeljena a prikupljana je desetljećima diljem otoka Krka. Zahvaljujući kolekcionaru i meceni svjetskoga glasa Peteru Infeldu, Dobrinj je posljednjih godina postao stjecište ljubitelja likovne umjetnosti; Galerija Infeld, jedna od najvećih galerija u Hrvatskoj, svakog ljeta nudi izložbe najpoznatijih domaćih i svjetskih umjetnika, te različitih umjetničkih pravaca-od naive do „Pop arta“.

Na glagoljašku tradiciju, jedan od zaštitnih znakova ovoga kraja, podsjećaju Put i Aleja glagoljaša u Gabonjinu. Korak po korak,kamen po kamen i eto ugodne i korisne edukacijske šetnje šumskim putem i stazom predaka, uz koju će učenje drevnoga hrvatskoga pisma biti lakše i zanimljivije. Među kulturnim spomenicima čiji značaj seže izvan dobrinjskog kraja je i barokna oltarna pala u crkvici svetog Klementa u Klimnu. Pala, koja prikazuje živote svetaca s njihovim simbolima, još je jedan od zaštićenih spomenika kulture. U središtu Klimna, nasuprot crkvice, uočit ćete oveće sidro; ono vas želi podsjetiti da je upravo u Klimnu nastalo jedno od najstarijih brodogradilišta na otoku Krku.

Špilja Biserujka, ili Vitezićeva špilja u Rudinama,  istovremeno je kulturna i zabavna atrakcija, baš kao i „Vela gromača“ nedaleko „Krasa“. Vela gromača, kojoj bi možda bolje pristajao pridjev „najveća“, budući je zaista najveća nakupina kamenja na otoku. I ne samo to; Vela gromača nalazi se na najvišem dijelu otoka Krka, na lokalitetu 311 metara nadmorske visine visokom Svetom Jurju.
Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj