Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj
Zaštita osobnih podataka

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Povijest

Pisani trag Dobrinja i dobrinjske povijesti seže u 1100. godinu. Te je godine plemić Dragoslav (uz čije se ime u dokumentu spominje i epitet“slavni“), odlučio darivati župnu crkvu svetog Stjepana novoizgrađenom crkvicom svetog Vida nedaleko Dobrinja.

Dotad bezimeno selo dobiva svoje ime, Sveti Vid. Darovnim dokumentom Dobrinj dobiva „krsni list“ a hrvatskoglagoljska baština jedan od svojih najranijih i najvažnijih diplomatskih tekstova. „Listina slavnog Dragoslava“ označila je pisane početke Dobrinjskoga,iako toponimi i arheološki nalazi govore u prilog daleko starijoj dobrinjskoj prošlosti. Dobrinj je oduvijek bio administrativno, kulturno i političko središte ovog kraja. Možda je stoga najviše stradavao i bivao izložen najezdama uskoka i raznih drugih napadača i otimača. Mnogo su toga Dobrinju oteli, ali još su više toga Dobrinjci sačuvali. Između ostalog i glagoljske rukopise, odnosno dokumente koji svjedoče o životu, ljudima i običajima Dobrinjskoga. Žitelji ovoga kraja uspjeli su s pokoljenja na pokoljenje prenijeti autohtoni govor čokavicu (varijantu čakavskog narječja, u Hrvatskoj specifičnu samo za Dobrinjsko). Dobrinj i Dobrinjsko mijenjali su gospodare, države, službene jezike  i sustave, ali unatoč svemu i svima, ono iskonsko u svakome pogledu i obliku ostalo je nepromijenjeno. Stoga je ovaj kraj s pravom prozvan jednom od kolijevki hrvatske kulture i pismenosti.

Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj