Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj
Zaštita osobnih podataka

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Dobrinj

Nemoguće je ijednu priču o prošlosti Dobrinjskoga započeti bez polazišne točke tih priča- bez Dobrinja. Ne samo zato što je Dobrinj vjekovno administrativno, vjersko i kulturno središte dobrinjskog kraja, već i zato što pisana povijest počinje upravo spomenom Dobrinja.

Listina slavnog Dragoslava iz 1100. godine, jedan od najvažnijih hrvatskih glagoljskih dokumenata, nastao je „..pred Dobrinjem, poli crikve svetoga Vida…“. U tom dokumentu spominju se općina („komun“) i župa Dobrinj, te župna crkva svetog Stjepana. Nekoliko stoljeća nakon Listine  nastala je narodna pjesma „Dobrinj je bili grad“, koja metaforički opisuje njegov geografski položaj-Dobrinj je uistinu grad, smješten je usred otoka, a s koje god mu strane priđete, morate prijeći preko potoka. Na vrijeme Krčkih knezova Frankopana i danas podsjeća tzv. „Donji Grad“, u kojem je ulogu gradskih bedema ima niz kuća; na vremena prije i nakon Frankopana podsjećaju sakralne i etnografske muzejske zbirke, stari zvonik i obližnji park „“jardin“.  Središnji trg, „Placa“, okružena platanama, predstavlja dušu ovog gradića, koji i dalje odiše autohtonim duhom svoje prošlosti. „Ima li u Dobrinju više muzeja, ili stanovnika?“, duhovito se zapitao jedan turist, aludirajući na bogatu riznicu prošlosti u ovom nevelikom gradiću? Jednaki je omjer, glasio bi odgovor na to pitanje. I zaista je tako; Dobrinj je, najjednostavnije rečeno, sinteza prošlog i sadašnjeg. Dobrinj je grad –muzej.

Stipanja

U jeku najžešćih borbi II.svjetskog rata Dobrinjci i stanovnici okolnih mjesta nisu željeli prekinuti „Stipanju“, starodrevnu tradiciju štovanja svetog Stjepana, vjekovnog zaštitnika Dobrinja.

Upravo zbog očuvanja tradicije, „Stipanja“ 1944. ušla je u povijest kao poprište jednog od najstrašnijih zločina koje je okupator počinio u ovim krajevima. I danas u narodu živi sjećanje na „krvavu Stipanju „, ali ni do današnjeg dana nitko nije dao odgovor na pitanje kad je i zašto 3. kolovoza izabran kao dan Dobrinja i župe Dobrinj. Bilo kako bilo, tradicija je održana, a u novije vrijeme upotpunjena Danom Općine Dobrinj, koji se obilježava 2. kolovoza. A 3. kolovoza svi putevi i dalje doslovce vode u Dobrinj; pojedini dolaze u ranim jutarnjim satima na staroslavensku misu, oni drugi pak u večernjim satima, da bi na Placi dočekali zoru sljedećeg dana uz svake godine drugu estradnu zvijezdu hrvatskog glazbenog neba. „Nebo nad Dobrinjem na Stipanju je uvijek drugačije boje“, zaključio je jedan umjetnik. Uvjerite se sami!

Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj