Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Znamenitosti Dobrinj

[25/31] Zvonik


Prema legendi, prilikom gradnje dobrinjskog zvonika, zli jezici buduću su građevinu urekli, predodredivši joj neprekidno urušavanje. Dva udara groma, sravnjivanje sa zemljom u 2. svjetskom ratu te jedna uskočka najezda, opravdali su istinitost predaje o zloj kobi zvonika. Osim tajanstvenosti, gotovo mističnosti, za dobrinjski je zvonik specifično da se ne nalazi uz župnu crkvu,, niti se prostire na jednom „terenu“. Jednim svojim dijelom stoji na ulazu na Zemjinu, odnosno vidikovac, a drugim u dobrinjskom parku, oduvijek znanom kao „Jardin“. Nakon panoramskog pogleda sa Zemjine, prošetajte „Jardinom“ u kojem su početkom 20. stoljeća šetali veliki hrvatski književnik Vladimir Nazor i divna, zlosretna Vrbenčanka, Marija Parčić…

GPS koordinate: N 45 07.845, E 14 36.186

 

[23/31] Tradicionalne mjere



S Place do „Jardina“ put vodi kamenim stubama. Uz njih ćete zasigurno uočiti dva „otvora“ i kamenu figuru koja će vas asocirati na konja.

Saznaj više
[24/31] Maskeron



Kameno jato vrabaca („pinkuzića“) koje vas vodi do Jardina novijeg je datuma, za razliku od Maskerona (kamene muške glave), koji se nalazi na suprotnoj strani Place.

Saznaj više
[25/31] Zvonik



Prema legendi, prilikom gradnje dobrinjskog zvonika, zli jezici buduću su građevinu urekli, predodredivši joj neprekidno urušavanje.

Saznaj više
[26/31] Crkva Sv. Stjepana



Današnjica još uvijek nema odgovor na pitanje kako se drvena nadstrešnica ispred dobrinjske crkve svetog Stjepana ovdje našla u tom obliku i pod tim, neobičnim imenom - cergan.

Saznaj više
[27/31] Etnografski muzej



Njegovo je ime Ivo Sučić. Uspio je spojiti svoje dvije velike ljubavi – novinarstvo i poučavanje. Snalažljivošću je pridobio Charlesa Lindberga za intervju, a znanjem je pokrenuo Školu stranih jezika u Zagrebu.

Saznaj više
[28/31] Etnografska zbirka



Kroz minula stoljeća u Dobrinju je postojalo čak sedam crkvi ili kapelica. Na mjestu jedne od njih, crkve svetog Lovre, danas se nalazi etnografska zbirka u vlasništvu obitelji Barbalić.

Saznaj više
[29/31] Sakralni muzej



Tko/što povezuje Dobrinj i London? Odgovor: glasoviti umjetnik Paolo Veneziano. Njegov antependij (predoltarje) “Krunjenje Djevice Marije“ iz 14. stoljeća, neprocjenjivo djelo proglašeno spomenikom kulture...

Saznaj više
[30/31] Galerija "Infeld"



Jedna od glavnih dobrinjskih atrakcija početkom 20. stoljeća bila je kućamoreplovca Franje Vuškovića.

Saznaj više
[31/31] Gumna



Veća, manja, zaklonjena šipražjem ili još uvijek pristupačna, gumna, suhozidne građevine, dokazi su da nije uzalud rečeno kako su naši preci svaki komadić kruha plaćali bar jednim žuljem na rukama.

Saznaj više

 



 

Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...



Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj