Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj
Zaštita osobnih podataka

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Znamenitosti

Pregled znamenitosti i zanimljivosti Šila i okolice. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.

Šilo

Iako je postankom jedno od (naj)mlađih naselja općine Dobrinj, iako ne raspolaže hotelskim kapacitetima, Šilo ponosno nosi perjanicu dobrinjskog turizma.

Osim najdužom tradicijom turizma na ovim prostorima, turističko središte Dobrinjskoga značajno je i u širim, povijesnim razmjerima. Početkom 1905. godine u Šilu je osnovano "Krčko parobrodarsko društvo", prvo takvo društvo na otoku Krku. Društvo je ubrzo kupilo parobrod "Dinko Vitezić“, koji je prvog dana lipnja 1905. zaplovio je prema Crikvenici i tako označio službeni početak linije Šilo - Vrbnik - Crikvenica. 12. travnja 1959. godine iz Šila je zaplovio trajekt „Bodulka“, prvi trajekt na ovome dijelu Jadrana, kojim je otvorena prva trajektna linija Šilo – Crikvenica.
Šilo i more, more i Šilo. Oduvijek u tijesnoj vezi; more je davalo, ali i uzimalo ono najvrjednije-život. Podmorska lokacija nedaleko od Šila podsjeća na jednu takvu sudbinu; s grčkim motornim brodom „Peltastis“,u morske je dubine 1968. godine potonulo devet života Danas je „Peltastis“jedna  od najatraktivnijih ronilačkih destinacija na Kvarneru. More je stoga okosnica turističke ponude Šila u klasičnom i aktivnijem smislu. U moru, na moru, uz more, na pijesku, šljunku  ili kamenu, ljeti ili zimi, Šilo će svakome tko traži odmor i opuštanje ponuditi značenje tih dviju riječi u pravom smislu.

Rokova

Pošast kuge, koja je sredinom 19. stoljeća poharala dobar dio dobrinjskog kraja, označila je početak štovanja svetog Roka u Šilu.

Zavjetna procesija koja svakog 16. kolovoza, na svečev blagdan kreće iz Polja prema crkvi u Šilu, postala je temelj obilježavanja Dana Šila, koji se slavi upravo na blagdan sveca kojeg su u epidemiji kuge zazivali naši preci. Dan Šila, „Rokova“, počinje jutarnjom budnicom, potezanjem mreže migavice, nastavlja se već spominjanom procesijom, te završava u noćnim satima feštom i vatrometom. Popratna je manifestacija stoljeće stari „Plivački maraton Šilo – Crikvenica“, koji se održava dan uoči Rokove, na Veliku Gospu.

Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj