Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj
Zaštita osobnih podataka

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Znamenitosti

Pregled znamenitosti i zanimljivosti Šila i okolice. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.

Znamenitosti Šilo

[14/31] Place za mel


Nisu daleko za nama ostala vremena kada je na Dobrinjskom jedna od garancija donekle pristojne egzistencije bio pijesak. Zahvaljujući Krčkom parobrodarskom društvu, osnovanom u Šilu 1905. godine, ustalila se djelatnost prevoženja pijeska („mela“) iz Šila do Rijeke, Crikvenice, Opatije itd. A prijevozu je prethodilo mukotrpno iskopavanje pijeska iz „Kave“ (između Šila i Polja), zatim prijevoz zaprežnim kolima do rive u Šilu, a potom iskrcaj pijeska na tzv. „place“, odakle bi se opet pijesak ukrcavalo na brodove. Jer ploviti se mora, ali i živjeti se mora… a pomorski je kruh, kruh sa sedam kora…

GPS koordinate: N 45° 08.92', E 14° 39.657


[12/31] TuneraOd starih Feničana do novijeg doba manje-više zadržale su isti oblik gradnje i istu nakanu, a posebno su prisutne diljem sjevernog Jadrana.

Saznaj više
[13/31] SidroPodsjetnik na jednu od najvećih pomorskih nesreća na Jadranu sačuvan je i na kopnu i u moru; riječ je o već spomentom grčkom brodu „Peltatstis“, zauvijek usidrenom na morskome dnu.

Saznaj više
[14/31] Place za melNisu daleko za nama ostala vremena kada je na Dobrinjskom jedna od garancija donekle pristojne egzistencije bio pijesak.

Saznaj više
[15/31] Ostaci bizantske utvrdeOstaci rimske vile – natpis je koji će vas uz pomoć sličnih oznaka odvesti do ostataka bizantske utvrde, koja datira iz 6. stoljeća.

Saznaj više

 


 

  

Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj