Turistička zajednica Općine Dobrinj
Kontakt / Kako do nas?
Obavijesti za iznajmljivače i agencije
Iz rada TZO Dobrinj
Zaštita osobnih podataka

TZO Dobrinj - Turistička zajednica Općine Dobrinj
Izaberite jezik:
Hrvatski English Deutsch Italiano
Hrvatski English Deutsch Italiano
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Tajne Dobrinjskoga

„Od stoljeća sedmog“ vjerojatno, od „leta 1100.“ zasigurno su tu... sa samo jednom vizijom, jednim ciljem – preživjeti. Jedan cilj, jedna vizija, volja kao jedino uporište, žuljevite, izranjavane ruke kao jedini alat. Zemlja, kamen, drvo, pijesak, more, voda – sve to prolazi kroz njihove ruke. Ruke koje, svijesno trpeći studen i žegu, rane i boli, oblikuju svoje i živote njima najbližih, a istovremeno nesvjesno oblikuju djelić po djelić povijesti Dobrinja i dobrinjskoga kraja... Od „leta od Hristova rojstva 1100”, tj. od prvog pisanog spomena Dobrinja, pa tijekom narednih stoljeća, njihove su ruke ostavljale trag. Tragovi njihove borbe za život nadživjeli su brojne druge borbe i nedaće, te su danas tek podsjetnici, simboli prohujalih vremena. U traganju za tim vremenima, naišli smo na mnoge vrijedne, a premalo ili nimalo isticane tragove prošlosti. Uz ovaj katalog lako ćete ih pronaći! Vrijedi ih pogledati i upamtiti... jer sve su to stvorili oni – mali, obični ljudi...

[01/31] Crkvica Sv. KlementaPod protektoratom Krčke biskupije samo je jedna crkvica posvećena rimskom biskupu i učeniku svetog Petra, svetom Klementu. Ovo minijaturno, ali vrijedno romaničko zdanje stoji usred Klimna...

Saznaj više
[02/31] SidroI laici po pitanju mora i pomorstva znali bi odgovor na pitanje što je sidro, alirijetki su oni koji će dati točan odgovor na pitanje gdje se na otoku Krku nalazi najveće sidro?

Saznaj više
[03/31] Bodulska mjera za drvaPotreba je najbolji učitelj, veli stara poslovica, kojom su se vjerojatno vodili i oni koji su kruh za sebe i svoje zarađivali prodajući drva za ogrjev u Rijeci, Crikvenici itd.

Saznaj više
[04/31] ŠtradaDok se budete šetali „štradom“ (rivom) na Melinama kod Solina, pokušajte u tom krajobrazu zamisliti tvornicu crijepova; vjerovali ili ne, postojala je u 19. stoljeću!

Saznaj više
[05/31] PeriloS pravom je prozvana izvorom života. Brojne su djevojke i žene pomoću nje pokušale zaraditi za život, no nerijetko su studen i žega uzimali njihove živote.

Saznaj više
[06/31] Ostaci crkve Sv. PetraOd izumrlih sela na Dobrinjskom, čiji su toponimi ipak sačuvani,izdvajaju se Šugare (pored Rudina). Nedaleko ovog, u prvoj dekadi 19. stoljeća izumrlog sela, nalazi se antički lokalitet Sveti Petar.

Saznaj više
[07/31] Otočić ŠkojićPo kiši, suncu, magli ili vedrini nije ga teško uočiti. Ako ga i ne tražite, on se sam pokazuje, „nudi“. Iako je malen opsegom, odaju ga njegove razvaline, relikti prošlosti.

Saznaj više
[08/31] Rudine i špilja BiserujkaTekovinama civilizacije nemoguće je oduprijeti se... ili možda ipak je? Nekolicina (doslovce nekolicina!) stalnih stanovnika jednog sela na istočnoj obali otoka Krka ovo „možda“ zamijenili bi riječju „sigurno“.

Saznaj više
[09/31] Uvala SlivanjskaJednu od najljepših plaža na otoku Krku čuva Uvala Slivanjska („Slivonjska“ u dobrinjskom govoru).

Saznaj više
[10/31] Frane i LijanaSvaka ljubavna priča ima svoj početak i završetak, a u svakome završetku krije se neki novi početak…

Saznaj više
[11/31] Potopljeni brod PeltastisMore daje, more uzima… U noći sa 7. na 8. siječnja 1968. more, potpomognuto vjetrom, u svoje je dubine nedaleko od Šila povuklo grčki teretni brod „Peltastis”.

Saznaj više
[12/31] TuneraOd starih Feničana do novijeg doba manje-više zadržale su isti oblik gradnje i istu nakanu, a posebno su prisutne diljem sjevernog Jadrana.

Saznaj više

[13/31] SidroPodsjetnik na jednu od najvećih pomorskih nesreća na Jadranu sačuvan je i na kopnu i u moru; riječ je o već spomentom grčkom brodu „Peltatstis“, zauvijek usidrenom na morskome dnu,

Saznaj više
[14/31] Place za melNisu daleko za nama ostala vremena kada je na Dobrinjskom jedna od garancija donekle pristojne egzistencije bio pijesak.

Saznaj više
[15/31] Ostaci bizantske utvrdeOstaci rimske vile – natpis je koji će vas uz pomoć sličnih oznaka odvesti do ostataka bizantske utvrde, koja datira iz 6. stoljeća.

Saznaj više
[16/31] DolovaNapušteno selo Dolova… ili začarana bodulska šuma, kako je zaključio jedan izletnik, skrenuvši s glavne ceste između Krasa i Dobrinja na šumsku stazu, koja ga je odvela do izumrlog sela Dolova.

Saznaj više
[17/31] Vela gromačaGromače ili suhozidi jedna su od specifičnosti otoka Krka. Najveći otočni rimjer tog oblika pučke arhitekture je tzv. „Vela gromača“.

Saznaj više
[18/31] Park glagoljicePark glagoljice u Gabonjinu, otvoren 2010. godine, nastavak je aktivne brige mještana da se glagoljica i vrijeme iz kojeg ona datira, istovremeno sačuvaju, ali i propagiraju.

Saznaj više
[19/31] Put glagoljašaGlagoljica je jedan od zaštitnih znakova Dobrinjskoga. To drevno pismo naših predaka zaboravu je otrgnuto zahvaljujući entuzijastima, koji u suvremeno doba unose dašak prošlosti.

Saznaj više
[20/31] Crkva Sv. VidaSve do „let od Hristova rojstva 1100“ pastirsko naselje, kilometar udaljeno od Dobrinja, bilo je bezimeno.

Saznaj više
[21/31] Ostaci crkve Svih SvetihFrankopanska je nadarbina i selo Sužan, nedaleko uvale Soline, koju možete vidjeti s vidikovca uz crkvu Svih svetih iz 1514. godine.

Saznaj više
[22/31] Ostaci crkve Sv. HeleneVelika žena svete uspomene, Flavia Julija Helena, u nas je poznatija kao sveta Jelena Križarica.

Saznaj više
[23/31] Tradicionalne mjereS Place do „Jardina“ put vodi kamenim stubama. Uz njih ćete zasigurno uočiti dva „otvora“ i kamenu figuru koja će vas asocirati na konja.

Saznaj više
[24/31] MaskeronKameno jato vrabaca („pinkuzića“) koje vas vodi do Jardina novijeg je datuma, za razliku od Maskerona (kamene muške glave), koji se nalazi na suprotnoj strani Place.

Saznaj više
[25/31] ZvonikPrema legendi, prilikom gradnje dobrinjskog zvonika, zli jezici buduću su građevinu urekli, predodredivši joj neprekidno urušavanje.

Saznaj više
[26/31] Crkva Sv. StjepanaDanašnjica još uvijek nema odgovor na pitanje kako se drvena nadstrešnica ispred dobrinjske crkve svetog Stjepana ovdje našla u tom obliku i pod tim, neobičnim imenom - cergan.

Saznaj više
[27/31] Etnografski muzejNjegovo je ime Ivo Sučić. Uspio je spojiti svoje dvije velike ljubavi – novinarstvo i poučavanje. Snalažljivošću je pridobio Charlesa Lindberga za intervju, a znanjem je pokrenuo Školu stranih jezika u Zagrebu.

Saznaj više
[28/31] Etnografska zbirkaKroz minula stoljeća u Dobrinju je postojalo čak sedam crkvi ili kapelica. Na mjestu jedne od njih, crkve svetog Lovre, danas se nalazi etnografska zbirka u vlasništvu obitelji Barbalić.

Saznaj više
[29/31] Sakralni muzejTko/što povezuje Dobrinj i London? Odgovor: glasoviti umjetnik Paolo Veneziano. Njegov antependij (predoltarje) “Krunjenje Djevice Marije“ iz 14. stoljeća, neprocjenjivo djelo proglašeno spomenikom kulture...

Saznaj više
[30/31] Galerija "Infeld"Jedna od glavnih dobrinjskih atrakcija početkom 20. stoljeća bila je kućamoreplovca Franje Vuškovića.

Saznaj više
[31/31] GumnaVeća, manja, zaklonjena šipražjem ili još uvijek pristupačna, gumna, suhozidne građevine, dokazi su da nije uzalud rečeno kako su naši preci svaki komadić kruha plaćali bar jednim žuljem na rukama.

Saznaj više

 


Foto galerijaWeb kamere Dobrinj, Šilo, Klimno, SolineVideo galerija Planovi mjesta Dobrinj, Šilo, Klimno, Čižići

Promo materijali...Katalog privatnog smještaja
TZO Dobrinj

Ukoliko tražite privatni smještaj u Šilu, uvali Soline (Klimno, Čižići, Soline) ili u unutrašnjosti, pogledajte naš katalog.


Katalog TZO Dobrinj
Sve informacije na jednom mjestu! Saznajte sve o Šilu, Dobrinju, uvali Soline, privatnom smještaju, kampovima, plažama, gastronomiji i svemu ostalom.


Katalog "Tajne Dobrinjskoga"
Pregled znamenitosti i zanimljivosti Dobrinjskoga. Sažet opis popraćen fotografijama i GPS koordinatama.


Katalog plaža
Pregled svih plaža i uvala u Općini Dobrinj